SIGNIFICAT:
La quaresma (del llatí quadragesima, o el "quarantè" dia abans de Pasqua) és el període de quaranta dies d'abans de Pasqua que el calendari litúrgic cristià assenyala per a preparar-se per a la Setmana Santa. Comença el dimecres de Cendrai acaba el diumenge de Pasqua.
L'objectiu de la quaresma és establir un període de reflexió i penitència en què els cristians tinguin temps de preparar-se per la celebració de pasqua. Tradicionalment també es practica dejuni i abstinència.
L'objectiu de la quaresma és establir un període de reflexió i penitència en què els cristians tinguin temps de preparar-se per la celebració de pasqua. Tradicionalment també es practica dejuni i abstinència.
La duració de la quaresma té origen en el simbolisme del nombre quaranta que es tenia com a símbol de plenitud. Així, quaranta dies són els que van durar el Diluvi, els dies que van passar Moisès i Elies a la muntanya, o els dies que va dejunar Jesús al desert.
Les dates del període quaresmal varien cada any en funció de com quedi fixada la Pasqua. El Diumenge de resurrecció sempre cau entre el 22 de març i el 25 d'abril, i per tant dimecres de Cendra i l'inici de la Quaresma oscil·laran entre el 4 de febrer i el 10 de març.
SIMBOLOGIA:
La cendra: Convertiu a mi de tot cor. (Joel 2,12).
Ens recorda la nostra condició feble i caduca. Ens posa davant la nostra fragilitat. Expressa la conversió, el desig d'alliberar-nos del mal que hi ha en nosaltres en el camí cap a la Pasqua. És un gest d'humilitat i de súplica davant el Déu de la Vida. És un signe de començament. Amb la cendra vam començar el camí cap a la Pasqua.
La Creu: Si algú vol seguir-me, que es negui ell mateix, que prengui la seva creu cada dia i es venja amb mi. (Lc 9, 23).
Símbol predilecte per representar Crist i el seu misteri de salvació. Símbol de la nova aliança realitzada a la Pasqua de Jesús. Il·lumina la nostra vida. Ens dóna esperança. Ens ensenya el camí. Ens assegura la victòria de Crist. Ens compromet a seguir el mateix estil de vida de Jesús per arribar a la nova existència del ressuscitat. A la creu està concentrada la Bona Nova de l'Evangel.
Dejuni i Abstinència: Com a signe d'austeritat. Es demana algun rigor en el menjar i abstenir-se de carn en certs dies. Abans, el no menjar carn podia suposar bastant sacrifici. Però no importa la materialitat, sinó l'esperit. L'austeritat ens fa més lliures i més solidaris. No faria res menjar una mica més o una mica menys, importa l'superar els vicis i afeccions i el oferir el fruit del teu dejuni als qui tenen fam del món.
No hay comentarios:
Publicar un comentario